Igenkänning

En del säger att socialdemokratin famlar inför dagens utmaningar och visst kan det tyckas svårt att formulera en stark och tydlig dagspolitik mitt i det paradigmskifte som sker nu när nyliberalismen rämnar. Som vänstermänniska känner jag mig ändå trygg när jag känner igen mig i hur andra formulerar våra vänstervärderingar. Utifrån dem kommer vi lyckas formulera vägen ut ur det nyliberala misslyckandet.

När Reinfeldt säger att man skall höja pensionsåldern till 75 så blir det så uppenbart hur delat Sverige har blivit. För många skulle det vara fullt möjligt och kanske till och med önskvärt att jobba längre. För andra är det svårt nog att orka kvar i arbetslivet tills man fyller 65. Och vilka Reinfeldt representerar i det sammanhanget är ju uppenbart. Jag vet inte om han skiter i de andra – de som inte orkar till 65 – eller om han helt enkelt inte har någon kontakt med den delen av befolkningen som gör det tunga jobbet i ett Sverige där klassamhället hårdnar.

Om man är det minsta vänster så är reaktionen självklart att man ser hur Reinfeldts förslag slår utifrån klasstillhörighet. I en tid när den svenska socialdemokratin är ovanligt modfälld är det befriande att runt omkring sig höra hur andra reagerar på samma sätt på Reinfeldts utspel, att höra hur klassanalysen lever, att känna igen sig i hur andra tänker på det sätt som vänstern alltid har gjort.

Den igenkänningen ett också ett viktigt tema i Göran Greiders bok ”Det måste finnas en väg ut ur det här samhället”. Och genom hela första avsnittet är igenkänningen ständigt återkommande. Jag känner till exempel väl igen mig i den upprymdhet Greider beskriver att han kan uppleva inför ekonomiska kriser. Det handlar förstås inte om allt det elände som följer i krisens spår med arbetslöshet, ökade klassklyftor och social utslagning, utan det är en upprymdhet inför att en kapitalismens kris visar på en spricka i en mur där man kan skönja att en annan samhällsmodell är möjlig, att det – som Greider skriver i titeln till sin bok – måste finnas en väg ut ur det här samhället. Det är ett uttryck för hur vänstern alltid haft ett systemkritiskt förhållningssätt till den rådande samhällsmodellen.

Ett annat igenkännande som jag nyligen upplevde var hur Stefan Löfvén uttryckte sig i ett pressmeddelande när han blev vald till partiordförande. Han talade där om vänsterns frihetsbegrepp och det var som att i nya ord läsa ett gammalt citat från Marx och Engels kommunistiska manifest. Löfvén uttryckte det med att ”Din frihet och dina möjligheter är också förutsättningar för min. Det är det som förenar oss socialdemokrater i hela Sverige och i världen”. Marx och Engels skrev 164 år tidigare att ”I stället för det gamla borgerliga samhället … framträder en sammanslutning, vari envars fria utveckling är förutsättningen för allas fria utveckling.” Att varje individ måste kunna få utvecklas fritt är förutsättningen för allas frihet, det är kärnan i vänsterns frihetsbegrepp som ekar genom seklerna.

Klassanalysen, det systemkritiska förhållningssättet och strävan efter varje individs frihet. Grunden för arbetarrörelsens politik har varit den samma från början och det är en grund som håller utmärkt även för att ta oss an framtidens utmaningar.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Igenkänning

 1. Peter Friberg skriver:

  Det är lite tråkigt att att den analys som Jonas Ringqvist gör är ”inspelat” på felaktiga grunder.
  Det som vår statsminister Fredrik Reinfeldt mycket tydligt sa var att det finns ett behov av att vi svenskar jobbar längre och då skall det finnas en öppning till 75-års åldern. Idag har vi lagligt rätt att få vara kvar på våra arbetsplatser fram till att vi fyller 67. Samtidigt kan jag ju tillägga att det inte finns något förslag eller uttalande om att ändra ”golvnivån”, utan den ligger kvar som idag och man kan gå i förtid om man så önskar.
  Med tanke på den demografiska utvecklingen behövs fler arbetade timmar för att klara av samhällets åtagande. Det innebär att de unga måste komma i arbete tidigare och att de ”äldre” skall ha möjlighet att jobba vidare om de önskar.
  Faktum är att även socialdemokraterna har tagit likartade beslut om att varje människa måste ha mer arbetas tid under sin livstid.
  När det gäller Vänsterns frihetsideal så har de väl ytterst sällan gått individens väg, utan snarare systemets.
  Genom den borgerliga regeringen har det kommit ett antal beslut som gör att vara svensk har en ökad möjlighet att styra sina egna och familjens liv.

  • Jonas Ringqvist skriver:

   Det är ju bara att konstatera att den där igenkänningen inte uppstår mellan mig och Peter Friberg, men vem hade förväntat sig det?

   • Peter Friberg skriver:

    Så är det väl Jonas.
    Vi vet båda att vi har olika ståndpunkter i det politiska landsskapet och båda står vi för våra åsikter, vilket känns skönt för då kan man bryta i de viktiga frågorna utan att bli ”förbannande” på varandra.
    Ha det gôtt 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s