Tid för ansvar… eller ska vi sänka priset på en latte med tre kronor?

Fem miljarder. Det är vad regeringen vill använda för att göra besöket på lunchrestaurangen åtta kronor billigare. Anders Borg säger att det behövs återhållsamhet i statsbudgeten men att sänka priset på fredagspizzan med sju kronor, det får bara inte vänta. Det är makalöst vilken brist på insikt regeringen har om vilka som är de stora utmaningarna i vårt samhälle.

Vad kunde man annars få för fem miljarder? Höjda anslag till Sveriges kommuner skulle behövas för att undvika att vi måste höja skatten eller minska anslagen till skolan och äldreomsorgen i många kommuner nästa år. Annars skulle man kunna sänka skatten för pensionärerna så att deras skattenivå närmar sig den nivå som vi som arbetar betalar. Eller så kunde man fördubbla statsanslagen till miljö- och naturvård istället för att skära ned på dem som regeringen föreslår.

Men hur skulle det ses ut? Anders Borg kallar sin budget ”Tid för ansvar”. Då kan man väl inte sänka skatten för pensionärerna, bibehålla den kommunal servicen eller skapa en bättre miljöpolitik. För inget av det kan väl vara mer ansvarsfullt än att sänka priset på en latte med tre kronor?

PS. På tal om ansvar i en recesion så är det värt att läsa Lena Sommestads referat av Keynes’ snabbkurs i krishantering. DS.

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s