En ond man… och onda idéer.

Efter det som hänt i Norge är det självklart att fråga sig vad som kan driva en person till sådana vansinnesdåd. Det är intressant att se hur Sverigedemokraterna väljer att fokusera på att Breivik är en ond man och sinnesjuk. Visst är det svårt att tro att en psykiskt frisk person kan begå sådana våldshandlingar, men det är ju uppenbart att det också finns politiska motiv bakom. För Sverigedemokraterna är utmålandet av Breiviks ondska och galenskap det enda sätt som de kan dra en skarp linje mellan sig själva och honom. Idémässigt står de ju nära varandra och ett tydligt avståndstagande från hans idéer kan de ju knappast gå ut med utan att förneka sig själva.

En sak som förenar Breivik och Sverigedemokraterna är idén om ”de andra” som skiljer sig från ”oss”. I Breiviks och Sverigedemokraternas fall är idén att det är muslimer och människor med annat kulturellt ursprung som sägs hota det norska, det svenska, det västerländska eller hur de väljer att definiera sin egen tillhörighet i motsats till andras. Utan denna uppdelning i vi och dom finns det ingen grund för Breiviks våld och inte heller för en främlingsfientlig politik à la Sverigedemokraterna.

Det bästa receptet mot våldsdåd likt de som drabbat Norge är att kämpa för ett tolerant samhälle som bejakar mångfald och mångkultur, att arbeta för ett samhälle där vi glädjs åt våra olikheter istället för att frukta dem.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till En ond man… och onda idéer.

  1. Peter Friberg skriver:

    Hej Jonas och jag fick bara helt enkelt tacka dig för ditt blogginlägg!
    Vi ses snart, Peter

  2. Ping: När tystnaden talar « Parkstugan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s