Överflödets tid

Nu hänger höet på hässjor, grönsakerna har fått överhanden över ogräset, spannmålen har börjat gå i ax och caféet är öppet. Det har varit en hektisk tid med höhässjning, ogräsrensning, bakande och annat försommararbete. Men nu börjar tiden då det är dags att skörda, att fylla ladan, äta nyupptagen färskpotatis, hänga i caféet och prata med gäster och stå på torget och sälja grönsaker. Det är en underbar tid då överflödet sätter sin prägel på gården.

Nu har vi snart mängder av olika grönsaker: tomater, sockerärtor, broccoli, färskpotatis, späda färska morötter och mycket mer. Egentligen finns ju allt detta tillgängligt året runt … i butiken. Vi skulle väl kunna unna oss allt detta när som helst. Varför försaka? Men att leva med årets växlingar, odla sin egen mat och äta efter säsong ger så mycket mer. Det är inte bara präktigt miljöengagemang som gör att vi i stor utsträckning lever så. Då hade vi aldrig orkat med det. Nej, det är känslan av årets första jordgubbar, den första nyupptagna potatisen eller en hel lunchtallrik med olika slags färska grönsaker som gör att det verkligen känns som sommar. Precis som den rökta korven dagarna efter höstslakten eller de syrade brytbönorna på vårvintern hör den tiden till. Att äta hemodlad mat efter årstid ger helt enkelt en ytterligare dimension till matupplevelsen, en upplevelse som aldrig går att köpa i någon butik.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Överflödets tid

 1. Peter Friberg skriver:

  Visst låter det härligt när du beskriver det Jonas, men det är ju bara ett fåtal som kan leva så.
  De som bor i städer och lägenheter kan tyvärr inte få uppleva känslan, om de möjligen har en kollonilott.
  Sänder en hälsning från överflödets Almedalen 🙂
  Peter

 2. Ida Germain skriver:

  Hej Jonas! Mina sommarplaner har visst inte lett mig förbi Bossgården, men tänker ofta på er som en inspirationskälla till mina egna företaganden. I år lär jag mig ännu mer om vilda, ätliga växter, det är fantastiskt kul och ger frihet. Sommarens sallader på vårt bord hemma är helt vilda. Det är ett viktigt ämne du behandlar om säsongsmat, den håller igång vår kreativitet och lär oss att inte ta saker för givet. Vi förstår naturens cykler bättre. Jag tycker visst att man kan leva efter säsong och äta närodlat i städer, som svar på Peter, bara man tänker till en aning är det ganska logiskt vad som ingår i dessa kategorier (säsong+närodlat). Visst idag kan vi käka mat som transporterats några varv runt jorden innan den hamnat på tallriken och fördärvat miljö, djur och människor i förbifarten.. Om några år kanske vi inte ens har något val, då får vi käka det som finns på hemmaplan.
  Här är dokumentär om vad som händer med jordbruket när oljan sinar. Sista delen av filmen tar upp intressanta lösningar…
  http://topdocumentaryfilms.com/farm-for-the-future/

  Hälsningar till dig, Alvin och Sanna!
  Ida G (förra årets wwoofare)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s